torstai 6. tammikuuta 2011

"Red Lips, Blue Eyes and Little White Lies, Oh Darlin' I'm a Fool For You..."

Huulipuna on kuulunut jo satojen vuosien ajan naisten suosikkeihin. Osa meistä naisista jopa meikkaa itsensä ainoastaan punalla. Se antaa näyttävyyttä ja lisää naisellisuutta huomattavasti. Ja mitä punaisempi, sen rohkeampi.

"Jo antiikin Egyptissä on käytetty jonkinlaista huulipunaa, joka oli tehty okrasta, hennasta ja rautaoksidista. Ensimmäinen varsinainen huulipuikko valmistettiin valaanrasvasta ja manteliöljystä ja esiteltiin suurelle yleisöille Amsterdamin maailmannäyttelyssä vuonna 1883.

Huulipunan historia ulottuu kauas ihmiskunnan aamuun, sillä huulten väriä lienee korostettu jo noin 5 000 vuotta. Muinaisessa Babyloniassa huulipunaa valmistettiin murskaamalla puolijalokiviä, minkä jälkeen jauhetta siveltiin huuliin ja joskus silmienkin ympärille.

Muinaiset egyptiläiset uuttivat sinipunaista väriä kasveista, jotka sisälsivät elohopeaa. Kleopatra teetti oman huulipunansa karmiininpunaisista koppakuoriaisista, jotka murskattiin valtiattaren haluaman syvän punaisen sävyn saamiseksi. Pohja-aineena käytettiin litistettyjä muurahaisia.

Huulia on punattu punaisella okralla muinaisissa kulttuureissa sekä vielä 1500-luvun Euroopassa. Kreikkalaiset ja roomalaiset naiset punasivat huuliaan sinooperilla ja kasviväreillä. Noin tuhat vuotta ennen ajanlaskumme alkua Egyptissä ja myöhemmin Roomassa niin miehet kuin naisetkin käyttivät huulipunaa, poskipunaa ja kynsilakkaa. Japanissa huulipunaa on valmistettu muun muassa väriohdakkeen siemenöljystä."



Rakastan huulipunia, itseasiassa tänäänkin ostin yhden punan. Suosin yleensä Lumene Code:n tuotteita, myös punissa. Valikoima on vielä pieni ja siro, mutta sitäkin suloisempi. Nudesta vintage punaiseen. Miten niitä nyt voisi vastustaa. Lumene Code Smile Booster huulipunat kestävät huulissa pitkään, kosteuttavat eivätkä sisällä parabeeneja.


Omistan myös useita muita huulipunia, kuten Maybelline Cherry Candy 80, josta olen maininnut aikaisemmin blogissa.

Nyt uusi tanskalainen tutkimus on osoittanut, että useissa huulipunissa on myrkyllistä lyijyä.

"Kahdestakymmenestäneljästä testatusta tuotteesta jopa kuudestatoista löytyi huomattavia määriä lyijyä. Ympäristöministeriön rahoittamassa tutkimuksessa analysoitiin nimenomaan punaisten punien lyijypitoisuudet.
Lyijy on ympäristömyrkky, jonka määriä esimerkiksi ruoassa säädellään tarkasti. Raskasmetallina se kertyy elimistöön ja sen tiedetään vaikuttavan muun muassa hedelmällisyyteen ja lasten älylliseen kehitykseen. Lyijyä pidetään myös mutageenisena eli syöpää aiheuttavana, ja sillä uskotaan myös olevan osuutensa sydän- ja verisuonitautien esiintymisessä." Lähde: Iltalehti

Huulipunien lyijypitoisuudet suluissa (mg/kg)
Green People / Eco lipstick Cherry / 1,2
Rimmel / Lasting finish lipstick / 166 Temptation / 0,8
Max Factor / Lip colour collection 820 Intensely red / 0,5
Lâncome / Color fever matte 151 / 0,5
The Body Shop / Lip colour 52 Rich scarlet / 0,4
Elizabeth Arden / Colour intrique effect Poppy cream 01 / 0,4
Clinique / High impact lip colour SPF 15 13 Flamenco / 0,4
Smashbox / Photo finish Legendary / 0,3
H&M / Access 2 me 49 / 0,3
Yves Rocher / Yria 104 Rouge toscane / 0,2
Maybelline / Colour sensational 530 Fatal red / 0,2
Seuraavista punaisista huulipunista ei löytynyt tutkimusteknisesti mitattavia määriä lyijyä:Nivea, M.A.C, LÓreal, Jane Iredale, Estée Lauder och Christian Dior
Lähde: Informationscenter for Miljø og Sundhet

"Nykyäänkin monien väriaineiden turvallisuudesta kiistellään. Huulipunassa on muun muassa rasva-aineita, säilöntäaineita, väriaineita ja antioksidantteja. Säilöntäaineet saattavat sisältää useita ympäristölle haitallisia aineita, väriaineissa saattaa olla raskasmetalleja, ja antioksidantit saattavat hajota huonosti luonnossa. Mehiläisvaha ja risiiniöljy sekä säilöntäaineina käytettävät parabeenit tai auringolta suojaavat aineet ja hajusteet saattavat herkistää käyttäjiä." Lähde: Mtv3 Helmi




Netistä löytää melkein kysymykseen kuin kysymykseen vastauksen, kun osaa hakea, mutta osa meistä naisista ei voi arvatakaan mitä se meikkivoide, yövoide, shampoo tai hiuslakka on syönyt itseensä. Minkälaisia kemikaaleja ja myrkkyjä ihoomme laitamme. Vain pieni osa osaa lukea pienet INCI tekstit, jos niistäkään aina selvää saa, tai pahimmissa tapauksessa kaikkea ei ole edes listattu.



No, kuitenkaan ennen kuin heittää hyvän voidetuubin tai meikkivoiteensa menemään, voi ehkä näistä listoista olla jotakin hyötyä. Vaikka eivät ne itselle auenneet, (mitä ihmettä hiuksia hoitava kemikaali tekee päivävoiteessa...?).


Kosmetiikan sanastoa suomeksi:
Avon
Verkkosalonki


kuvat:weheartit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti