tiistai 11. tammikuuta 2011

"All You Nees is Love..."

Kuuluu kuuluisa The Beatles hokemakin, mutta tarvitaan myös musiikki. Musiikki luo tunnelman. Ilman musiikkia tuskin voisi enää elää.


"Musiikin alkuperää ei tunneta varmasti. Sen synnyn arvellaan liittyneen puheen kehittymiseen, ja siihen ovat saattaneet vaikuttaa luonnon äänien (kuten lintujen) matkiminen, työliikkeiden rytmi ja ihmisen leikkisä ja seurallinen perusolemus. Musiikki on usein liitetty kulttuurin mytologiaan ja yhdistetty osaksi rituaaleja. Musiikkia on syntynyt jokaisen kulttuurin historiassa, niinpä sitä voidaan verrata yhteiskunnalliselta merkitykseltään puhuttuun kieleen.

Aivojen kuvantamismenetelmät ovat näyttäneet, että musiikin kuuntelu aktivoi aivojen mielihyvämekanismeja. Osa tutkijoista on havainnut musiikissa universaaleja mekanismeja, joita voi verrata itkuun. Tällainen musiikki herättää voimakkaita tunteita samalla tavalla kuin itkevän ihmisen näkeminen. Toisten tutkijoiden mukaan musiikin vaikutus riippuu kulttuurista ja opituista yhteyksistä sekä omista mieltymyksistä." lähde: wikipedia.fi

Heräsin musiikin pariin melko varhain. Äiti odotteli minua Elvistä kuunnellen. Lapsena tuli ehkä kuunneltua lasten lauluja, teininä sitten olivat vuorossa pop musiikin aarteet, kuten poikabändit New Kids On The Block, Take That, Backstreet Boys jne. Niitä kuunneltiin rajattomasti CD:ltä. 

Mutta ennen CD:tä, nauhoitin radiosta lempikappaleita kasetille. Oi niitä aikoja. Säästössä on edelleenkin vanhoja nauhakasetteja, joissa on omia radionauhoituksia, niiden päälle äänitettyjä omia lauluja ja haastatteluita. Ja mites ne LP-levyt? Niitä jaksoi kuunnella niin, että vinyylilevy naarmuttui ja kului rikki, ja se ääni. Voiko joku väittää, etteikö musiikki kuullosta paremmalta vinyyliltä kuin CD:ltä? 


Ala-aste aikaisen hyvän ystäväni kanssa saatoimme laulaa päivät pitkät, keksimme rooliasuja ja nimiä ja esiinnyimme koulun päätösjuhlissa laulellen mitä kummallisimpia lauluja. Nauhoitimme äänikasetille laulua ja sitten kuunneltiin niitä innoissamme. Tehtiinpä myös nauha Tenavatähti kilpailuun, mutta en muista kuinka siinä loppujen lopuksi kävi, lähtikö kasetti matkaan vaiko ei. (Kilpailuvoittoa ei ainakaan tullut, harmi!)

Yläasteella kuuntelin kaverini kanssa Nylon Beat:a, ja esiinnyttiin taas päätösjuhlissa, päästiin oikein paikallislehteekin asti, jossa kerrottiin nuorten oma-aloitteisuudesta taiteen alalla. 

Nykypäivän musiikkimakuni on sekalainen ja vaihtunut kuin sää konsanaan. Joskus se seisahtuu paikoilleen, toisinaan taas löydän paljonkin uusia artisteja, joita kuuntelee päivästä toiseen eikä kyllästy ollenkaan.

Nykypäivänä musiikin kuunteluun ei tarvita edes radiota. Enkä usko, että ihmiset jotka eivät kuuntele musiikkia, voivat siltä mitenkään edes välttyä, (toisaalta en edes oikein "luota" ihmisiin, jotka eivät kuuntele musiikkia... tai syö salmiakkia) sillä jokapuolella voi kuulla musiikin. Ihmiset laulavat kaduilla saadakseen roposia, kauppakeskuksissa pyörivät useimmiten sen hetkisen hittimusiikin kipaleet. Bussissa saattaa kuulla hiljaisen radion, vierutoveri kuuntelee musiikkia hieman liiankin kovalla, jotta vain SINÄ voisit kuunnella samaa musiikkia kuin hän.


Ja Spotify, kuinka helpoksi musiikin kuuntelua voi enää tehdä! Aamen!

Musiikkia on siis jokapuolella. Ja se on pelkästään hyvä juttu. Musiikkitapahtumia, konsertteja järjestetään Suomessa yhä enemmän, ja jokaiselle löytyy jotakin.


 


kuvat: weheartit

Muutamia tämänhetkisiä suosikkiartisteja/biisejä (ei järjestyksessä):

  1. A Fine Frenzy - Almost Lover
  2. Vanessa Paradise - La Bataille
  3. Imogen Heap - Hide And Seek
  4. Patrick Swayze - She's Like The Wind
  5. Eminem feat Rihanna - Love The Way You Lie
  6. Pete Yorn & Scarlett Johansson -Relator  7. The XX - Islands
  8. Elisa - Dancing
  9. Mickey & Silvia - Love Is Strange
10. PMMP - Pariterapiaa
11. Anna Puu - Kolme Vuodenaikaa
12. Au Revoir Simone - Another Likely Story
13. Muse - Undisclosed Desires
14. Nancy Sinatra - These Boot's Are Make For Walkin'
15. Jenni Vartiainen - Minä ja Hän
16. Yiruma - River Flows In You
17. Kate Havnevik - New Day
18. Linkin Park - Breaking The Habit
19. Telepopmusik - Don't Look Back
20. The Black Eyed Peas - The Time (Dirty Bit)
21. Bill Medley & Jennifer Warnes - (I'Ve Had) The Time Of My Life
22. Club For Five - Brothers In Arms
23. I Blame Coco - The Constant
24. Jenny Lewis - The Next Messiah
25. Massive Attack - Paradise Circus
26. Air - Cherry Blossom Girl27. Brigitte Bardot & Serge Gainsbourg - Je T'Aime Moi Non Plus
28. Charlotte Gainsbourg - 5.5529. Kent - Hur Jag Fick Dig Att Älska Mig
30. Chisu - Sama Nainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti