Halaamisen katsotaan opittavan useimmiten vanhemmilta. Jos vanhemmat eivät halaa lapsiaan, nämä eivät myöskään halaa vanhempia taikka omia lapsiaan.
Populaarikulttuurin piirissä Teletapit ovat edistäneet halaamista. Teletapit suorittavat usein "ison halin", jossa he kaikki halaavat toisiaan samaan aikaan."
---> wikipedia
"Halihormoni toimii"
Halihormooniksi kutsuttu oksitosiini* alentaa verenpainetta ja stressiä sekä toimii luonnollisena masennuslääkkeenä.
Testien mukaan oksitosiinia on veressä selvästi enemmän n. kymmenen minuutin koskettelun jälkeen.
Syleily tai olalle taputus alentavat myös stressihormoni kortisolin tasoa.
*Oksitosiini (kreik. oksys = nopea, tokos = synnytys) on yhdeksästä aminohappomolekyylistä muodostunut hormoni, joka syntetisoituu väliaivojen tumakkeissa, mutta vapautuu verenkiertoon aivolisäkkeen takalohkosta äidin synnyttäessä. Se saa kohdun lihakset supistelemaan ja sikiön liikkeelle. Imettävällä äidillä oksitosiinin tehtävänä on saada maito poistumaan rinnoista supistamalla maitorauhasia ympäröiviä pieniä lihaksia. Oksitosiinia erittyy myös mm. seksuaalisen mielihyvän yhteydessä. --> wikipedia
-----
Halibileet!
Suomessakin on järjestetty halibileitä, joihin toisilleen tuntemattoman ihmiset menevät patjoilla, tyynyillä, peitoilla ja vilteillä täytetylle lattialle, ja halaavat ja koskettelevat toisiaan.
Idean on tarkoitus lievittää stressiä ja masennusta ihmisillä, jotka eivät muuten halaile tai koskettele muita, tai jotka tuntevat yksinäisyyttään.
Ideana ei kuitenkaan ole tulla pariutumaan tai kyseessä ei ole mikään seksuaalinen tempaus, jossa riisuttaisiin ilkosilleen ja harrastettaisiin "ryhmäseksiä". Halaaminen on luonnollista, ja sitä haetaan sieltä mistä sitä saa.
Myös muut kuin yksinäiset, masentuneet ihmiset hakeutuvat ihan seuran vuoksi bileisiin. Siellä tutustuu uusiin ihmisiin ja saa vielä ilmaisen halauksenkin.
Kuinka ihanaa! Vai mitä?
"Ilmiöitä tulee ja menee: jossain vaiheessa aikuisille tarjottiin tyynysotaa.
Sinänsä koskettaminen on myönteinen asia. Halatessa ihminen tuntee tulevansa hyväksytyksi.
Suomessakin tuttavien halaaminen on lisääntynyt, samoin kuin erilaiset terapiat, joissa kosketellaan." ~Tarja Sandberg (kliininen seksologi)~
Silti mukaan mahtuu aina sellaisia tyyppejä, jotka tahallaan luovat muille mielipahaa koskettelemalla liian seksuaalisesti tai pilaamalla tunnelman ja tällä pilaavat muiden hyvät kokemukset ja saattavat myös luoda ujoimmille ja syrjääntyneimmille traumoja.
Joten jos saat kutsun halibileisiin, muista että kyseessä on ainoastaan koskettelu ja uusien ihmisten tapaaminen. Ei seksuaalinen kanssakäyminen.
Joten, halataan kun tavataan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti