tiistai 13. helmikuuta 2007

Aina...

ei jaksa hymyillä, eikä oikeastaan nauraakaan, sisäisesti saattaa itkeä ja huutaa apua, vaikka kukaan ei sitä kuulekaan. toivon että jonain päivänä joku huomaisi meidätkin tässä maailmassa, joku joka ymmärtäisi mitä ajattelemme, ilman että tarvitsee sitä erikseen sanoa. sisällämme kuplii ajatuksia, mielialat vaihtelevat, toisena päivänä onnellinen, toisena surullinen, kolmantena nauramme, neljäntenä itkemme. raivostumme, hermostumme, kärsivällisyys loppuu, tai sitä ei ole olemassakaan. terveys ei enää kestä, sitä ei jaksa hoitaa. masennus, kaamoksen sana, synty, josta ei koskaan seuraa hyvää. murheet, jotka kasvavat sisällämme. tuska, joka kiehuu ympärillämme. ilo, jonka päälle mustat pilvet karkaavat. suru, jota emme pakoon pääse. sielumme eivät lepää, ne ovat haavoittuneet, siivet katkenneet, ei ketään kuka niitä hoitaisi. unettomuus vallitsee, sosiaalisuus häviää. itkeneet silmät katsovat peilistä, ja kukaan ei niihin enää katsokaan. yksin olemme täällä, yksin meidän on pärjättävä.
___________________________________________________________

"Masennus on varsin yleinen sairaus, sillä arviolta n. 5–6 % suomalaisista kärsii masennuksesta."

"Masennuksen keskeinen oire on vakava ja pitkäkestoinen mielialan lasku. Usein myös mielenkiinnon puute, ruokahalun muutokset, unettomuus tai ylenmääräinen nukkuminen. Henkinen vireys ei ole kohdallaan ja pienetkin tehtävät vaativat erittäin suurta ponnistelua."

"Masentuneella saattaa ilmetä myös käytöshäiriöitä ja tilaan liittyy usein vakavaa keskittymiskyvyn puutetta ja muistitoimintojen heikkenemistä. Muita depression oireita ovat mm. väsymys, uupumus, kyvyttömyys nauttia tavallisista asioista, arvottomuuden tunne, ärtyneisyys, itkuisuus tai vaikeudet itkeä, epämääräiset kivut, vähentynyt seksuaalinen mielenkiinto ja aktiivisuus, painon muutokset, päänsärky ja vatsavaivat."

"Masennus on hankala sairaus, koska sairastunut tuntee usein syyllisyyttä ja voi olla kykenemätön uskomaan, että kukaan voisi auttaa häntä."

"Depressiota voi itse ehkäistä ja hoitaa mm. säännöllisillä elintavoilla, ulkoilulla, liikunnalla, terveellisellä ruokavaliolla, välttämällä tupakointia ja runsasta alkoholin ja kahvin juontia, myönteisellä elämänasenteella ja ylläpitämällä hyviä ihmissuhteita mm. perheenjäseniin, sukulaisiin, ystäviin, opiskelu- ja työtovereihin. Hyvät harrastukset ovat myös tärkeitä, samoin rentoutuminen ja liiallisen stressin välttäminen."

lähde: wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti